2017-04-25

Trópusi kert és orchideafarm - Dobronak




A Húsvéti kirándulás egyik célpontja a dobronaki trópusi kert és orchideafarm. Már egy ideje piszkálta a fantáziám ez a hely, és az extra hosszú hétvégés ünnepbe gondoltam belefér, de ha csak 1 napos kirándulást tervezel, akkor is megoldható. Szolnoktól kb 4 óra autópályán, ha nincs dugó, bár annyi minden van a környéken, hogy igazán megérdemelsz Te is és Dobronak környéke is több időt amit egymással tölthettek.

Szombaton reggeli után indultunk neki Lentiből az útnak, és kb 15 perc alatt meg is érkeztünk  az oceanOrchids épületéhez,  ahol évente már 2 millió Phalaenopsis fajtájú orchideát termesztenek, melynek 80%-át exportálják, és ezzel közép- és délkelet európai térség legnagyobb orchideatermesztői. Geotermikus energiát használnak a fűtéshez, hozzájárulva a környezet üvegházi gázokkal történő terhelésének csökkentéséhez, de nézzünk csak be.


És igen végre orchideák tömkelege tárult elém, majdnem, mert először még a pipis, tojásos dekorációval találkoztam, de már láttam a második üvegajtó túloldalán a kánaánt.




 Na igen, végre benn. Orchidearajongók, akik ezt meglátják, kizárt, hogy üres kézzel távoznának. Nézd mennyi gyönyörűség. Virágok cserepekben, Húsvét alkalmából tojáshéjt formázó kaspókban,

 még nagyobb csodák még nagyobb cserepekben,

 aztán még ennél is nagyobb virág, elképzelhetetlenül nagy tartóban,

 de ezek a csónakos kompozíciók, ezek mindent vittek. Hát nem gyönyörűek?



 Íme pár gyöngyszem a gyönyörűségekből. Tudtad, hogy a kék virág tintának köszönheti színét, és a következő virágzáskor már ne várd, hogy ilyen lesz ismét, mert igazából fehér virágod van?

 Te melyiket választanád? Szerinted én melyiket választottam?
 Á igen, majd elfelejtettem, lehet kapni speciális kaspókat, amikbe nem a hagyományos orchidea földet kell tenni, hanem a hozzá járó kis bogyókat,
 amik annyi vizet vesznek fel amennyire a növénynek szüksége van, s jelzi egy szabályozó, hogy után kell-e töltened a tartályt, nehogy kiszáradjon kis kedvenced.
 Ó igen, még ott vannak a szépségesnél szépségesebb, egyszerre kecses és modern kaspók, melyek 
vázaként is funkcionálhatnak.
 Na jó, megmutatom melyik virágot hoztam haza a többi kispajtás mellé :-)
De induljon már végre a túra. Ahogy belépsz az első "terembe" szemben megláthatod a fehér orchideafalat. Fehérre festett raklapok a virágtartók. Szépséges.
Vannak még itt bőven gyönyörűségek, mint például az egyik fa virága
 vagy a virágzó és már gyümölcsöket nevelő, érlelő papaya. A belépés ingyenes a kertbe, a csoportos vezetésnek van díja, de érdemes közel férkőzni a mesélőhöz ha nagyobb a csoport, mert a nagy nyüzsgésben nem biztos, hogy meghallod amit mondanak, pedig érdemes, mert különleges növényeket ismerhetsz meg.

 A második terembe lépve vízesés fogad,
 és egy tó ananásszal a partján,
 vitorlavirágok, melyek számomra soha nem látott magasságokig nőttek, tenyérnél is nagyobb levelekkel.
 Hát igen, ez nem az a virág amit a boltban megveszel, de akár kicsi, akár nagy, mindenképp ajánlom mindenkinek,mert a legerősebb levegőtisztítók közé tartozik.
 Tovább, a harmadik terembe érve, ami igazából nem is terem, csak forduló egy kis dísszel, és egy éppen zárva tartó talán büfével, ahol üvegfalon, büfén, üvegfalon átnézve megláthatod, hol nevelkednek a csemeték.
 Ilyen volt a fordulóban az ünnepi dekoráció,
 de vissza a második terembe egy növényfüggönyön keresztül,
mert még csak az egyik oldalt sétáltuk le.Ismét egy jól ismert virág, a flamingó, ami így szőnyegben valami fantasztikus látványt nyújt,
 de a nem tudom milyen virág nem különben :-)
 És pár fotó még zárásnak egy páfrányról,
 a banánfáról, ami lehet mire te is meglátogatod a kertet, már sárga gyümölcsökkel lesz telve,
 és még két tavacskás fotó.


Még több információ:

http://www.oceanorchids.si/?lang=en_us


Jó gyönyörködés a virágokban és sétát a kertben, és nehogy üres kézzel gyere ki innen :-)

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése